torsdag 27 augusti 2009

Lussegubba´


När vi var små lussade vi. "Lussa" i bemärkelsen klä ut sig och gå runt i bygden och tigga godis och pengar (Klementiner och pepparkakor gjorde sig icke besvär!).
Alltså inte trams som luciakronor och stjärtgossestrutar, utan den gamla hederliga västgötska traditionen som bygger på att gubba´gick runt utklädda och tiggde brännvin.

En lussekväll när vi knackade på hos folk i grannbyn, blev vi inte insläppta. Tanta´stod i dörren och fräste att hon inte släpper in zigenare!!
Ja, men ni ser ju själva! Jag är ju sjukt lik en "zigenare"!!

14 kommentarer:

 1. Fördomarna florerade vilt alltså :)
  Jag tycker ni var ruskigt snygga!

  SvaraRadera
 2. Bajsfiiina !!! jodå de en ni

  SvaraRadera
 3. ja jävlar va Carola var rädd för zegenarunga'! Minns även att det slängdes godis efter oss i ett tappert försök att bli av med oss.

  Bernard

  SvaraRadera
 4. En gång blev jag igenkänd trots att jag var så bra utklädd! Det var en liten pöjk som sa att han kände igen mig på "ögona"! Å, jag blev så arg och sur på honom. Där hade man kämpat med sin lussedräkt i år och dar, och så är det ett femårigt gossebarn som ska avslöja och jävlas. Nej det ger jag inte mycket för!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att du är ganska lik trollet Hugo på den där bilden. Du vet han i tv-spelet.

  SvaraRadera
 6. Haha! Jag var tvungen att kolla upp Hugo lite extra och hittade det här:

  http://www.youtube.com/watch?v=VyrY8gzOOJU

  SvaraRadera
 7. Nu tänker jag göra den gamla hederliga västgötska traditionen till min egen lilla tradition. Varje fredag går jag runt hos grannarna och tigger sprit som täcker helgbehovet. Utklädd är jag redan. I nödfall kan jag även tänka mig avklädd, om det krävs. Bevara de gamla traditionerna gott folk!

  SvaraRadera
 8. En klackring och en snodd cykel under armen hade varit grädden på skaldjursplatån.
  =)

  SvaraRadera
 9. Hahaha ja alla vet ju att zigenare ALLTID klär sig i störtkruka och glasögon... Men är det du som är längst till vänster..?

  SvaraRadera
 10. Jajamen! det är jag som ser ut att ha någon slags japanskt sminkad mun med en tand på svaj!

  SvaraRadera
 11. även kallad trollet Hugo numera:)

  SvaraRadera
 12. Var grannen möjligtvis Pjoltas. De verkar ha samma syn på zigenare.

  För övrigt gjorde jag precis samma sak då jag oxå är uppväxt i västergörland och vem tackar nej till 500 spänn på en kväll bara för att sjunga lite. Mamma fick alltid den äckliga chokladen som blev över. Jag ville ha cold cash.

  SvaraRadera
 13. Flashback!! Klart man har lussat! Men jag får säga att det verkar puckat av dig att tacka nej till att casha in två dagar i rad?!Dag1: Kvällen innan lucia= Lusse=pengar
  Dag2: Lucia= lussetåg hos samma stackare som kvällen innan= ännu mera pengar för då var godiset slut!Mwohaha!!

  SvaraRadera